| TAKE 6 | KENNY LOGGINS | AL JARREAU | DAVE WECKL | TOTO | ERIC GADD | DAVID FOSTER |
| YELLOWJACKETS | GINO VANELLI | STING | LISA NILSSON | SAMI SAARI | SAGA | EARTH,WIND&FIRE |

SIDAN ÄR UNDER BEARBETNING. HAV TÅLAMOD! MERA KOMMER HELA TIDEN...

Bra musik, ja... Vad är egentligen bra musik? Det som jag tycker låter som om himlen skulle ha landat kan ju för dig vara raka motsatsen.
Men nu är ju detta MIN hemsida så nu får jag vara hur ego-trippad som helst! :o)

Min egentliga musiksmak kan väl delas in i Soul/Slick, Pop och Fusion/Jazz. Jag lyssnar nog på det mesta, men CD-skivor ur dessa kategorier fyller mina hyllor.

Artisterna kommer i någonslags "rangordning", men att exakt ge rätt bild av min Top-10 (eller kanske det blir Top-50) blir nog svårt, för det är nog för mycket varierande från dag till dag.
So, let's hit it!

Take 6

Idag världens ledande vokal-ensemble. Med elva skivor bakom sig (2 samlings, 1 live) står de stadigt på den platsen. Som Cedric Dent säger på deras hemsida, "This is a lifetime gig."
Från att på den första skivan bara sjungit a-cappella har de tagit vokalsången till nya höjder genom att blanda alla sorters stilar i en uppsjö av instrumentsammansättningar vilket inte alla gånger är det lättaste. Att blanda samman det täta, tjocka och feta vokalsoundet med instrument kräver sitt, men Marcus Miller som co-producerat deras senaste skiva gör det väldigt bra. CD:n BEAUTIFUL WORLD med bara covers är en sann njutning att lyssna på!
Besök www.take6.com

Kenny Loggins

Kenny Loggins är inte särdeles känd här i Finland. Men säger jag Nobody's Fool, 1987 kanske någon minns den låten i alla fall.
Loggins har en 30 årig karriär bakom sig och har sålt otaliga miljoner album. Hans musik hör till kategorin slick/soul och typiskt för honom är melodiösa låtar med väldigt bra arrangemang.
Jag kom över LP:n KEEP THE FIRE från 1979 på ett lopptorg och var mycket spänd på hur en sen 70-tals Loggins skulle låta. Skivan hör till mina favoriter! Låtar med starka melodier, bra arrangemang utförda av tuffa musiker.
Besök www.kennyloggins.com

Al Jarreau

Al Jarreau hör till contemporary-soul musikens höjdare! Med sin mycket personliga röst och sitt personliga uttryckssätt är det alltid lika spännande och roligt att lyssna till honom. Alltid lika väl producerade album. Och hans ballader... 110% känsla!
Spana in www.aljarreau.com

Dave Weckl

Fusion är ordet! Till max... Men egentligen används inte det ordet längre som begrepp så ingen vet väl vad man pratar om då man säger det... :o) Men vad det handlar om är "modern" jazz. Contemporary music, som musiken beskrivs på hans hemsida.
Bra groove, schyssta melodier framfört av bra musiker. Njutbart till tusen!
Check out www.daveweckl.com

Toto

Det är väl bara så att det nästan är ett måste att gilla Toto om man är 70-talist som jag. :o) Det var Toto som med sin hit Rosanna fick mig att välja musiken. Jag minns ännu den magiska känslan jag fick då jag hörde låten första gången...
Vad är det som gör Toto så bra? Det i sig är en väldigt bra fråga... Jaa, vad är det som gör att jag tycker så väldigt mycket om spaghetti? Eller ananas? Svara på det du!...
Kolla in hemsidan www.toto99.com

Eric Gadd

Minns inte hur jag kom över skivan RIGHT WAY, men på den finns en låt som heter Keeper of The Garden. Den låten är egentligen väldigt stark. Rent... vad skall jag säga... spirituellt?! Handlar om den längtan jag tror alla bär på om att hitta sitt rätta jag. Vem är då the Keeper of The Garden? Ja, vem var det som designade den första trädgården? Som också designat dig och mig...
LIFE SUPPORT, från 2003, är ruskigt bra producerad! Varje låt är bra. Höjdaren är dock Permission to Love med en väldigt groovig Hammond.
Tyvärr verkar det som om Mr.Gadd inte har någon hemsida...

David Foster

David Foster är inte egentligen så farligt känd som artist utan mera som producent. Han har producerat artister och band som Chicago, Earth, Wind & Fire, The Corrs och Celine Dion för att bara nämna några... Låtar som han producerat och skrivit har fyllt Billboard listorna.
Han har dock gjort några solo-album med mestadels instrumental musik. I min CD-hylla finns en skiva från 1987. Den heter kort och konsist DAVID FOSTER. Gjord på den tiden då samplingsyntarna hade några år på nacken och kunde kosta miljoner... De flesta instrument är samplade, men säg till om det märks! Skivan innehåller många väldigt fina låtar och håller bra att höra på ännu idag, 18 år senare.
Till vinter OS i Calgary skrev han låten Wintergames som bra kan beskriva hans instrumentalmusik.
Mera info hittar du på www.davidfoster.com

Yellowjackets

Mera jazz... Och bra sådan! Det som är typiskt för Yellowjackets är deras taktarter. Eller rättare sagt - udda - taktarter. Obehindrat rör de sig i 7/8, 9/8 osv. Blanda det med läckra, njutbara, känsloladdade melodier och - ja... Yellowjackets!
Spana in www.yellowjackets.com

Gino Vanelli

En i Finland inte alltför känd artist. Startade sin karriär på 70-talet och är verksam än idag.
Gino Vanelli hittar man i huvudsak i slick-genren. Men de senaste albumen har dragit sig mera mot jazz och klassiskt. Han har en oerhört bra röst! Passar lika bra i snabbare låtar som i just jazzigare och mera klassiska låtar. Brodern Joe har alltid funnits som Ginos vapendragare vad gäller produktionen av albumen.
Klicka in dig på www.ginov.com

Sting

Behöver han någon närmare presentation?... Lite egna reflektioner kan jag ge i alla fall.
Jag har fyra CD:n av honom i min hylla, varav jag tycker BRAND NEW DAY är den suveränt bästa. Det är lite synd att skivan inte har fler låtar. Känns som om den slutar halvvägs... Den föregående, MERCURIUS FALLING tycker jag känns väldigt depressiv att lyssna på medan Brand New Day utstrålar just det... Nya möjligheter, nytt hopp, ny glädje. En skiva full av liv och energi.
Här hittar du mera... www.sting.com

Lisa Nilsson

På våra breddgrader är väl Lisa Nilsson känd för de flesta. Åtminstone de födda '80 och tidigare.
Kom för ett par år sedan hennes debut album HIMLEN RUNT HÖRNET och gladde mig storligen åt det kapet. För den skivan är BRA! Johan Ekelunds produktion är i det närmaste fulländad. Speciellt på titel-spåret groovar det ju hej-vilt.
Har också hennes följande CD TILL MORELIA, men den är jag inte lika förtjust i. Den är mera tung att lyssna på. Men fortfarande bra musik. Och sång! Det är ju bara att konstatera att det Lisa Nilsson har en av de bästa soul-rösterna. Åtminstone i Swedala...
Spana in www.lisanilsson.se

Sami Saari

Dök upp på den finländska pop/soul scenen 1997 med CD:n Do-Re-Mi. På den skivan finns låten Ainutkertainen som blev hans genombrotts-hit.
Skiva nr 2, SAM THE MAN släpptes två år senare, 1999. En bra skiva om vilken Sami Saari själv säger sig ha hittat sin stil. Skivan producerades av finlandssvensken Niklas Nylund.
Tredje skivan kom 2002. TURISTI. Jag visste inte att Sami hade gjort en ny CD utan sprang på den i en butik. Köpte den utan att tänka en sekund och konstaterade efter första lyssningen att skivan ju är helt enormt bra! Men efter en tid minskade intresset för den och den stod någon månad i hyllan och bara samlade damm. Men en dag tänkte jag att jag måste ju ge den en till chans, så jag tog den med den som bilmusik. Denna gång blev CD:n kvar i bilen en månad... Och efter det hör den till favoriterna. Ruskigt bra groov till grymt bra låtar. Intressanta arr, fast ändå väldigt enkla arr vad gäller instrumenteringen.
En super-skiva!
Tyvärr verkar det som om Sami Saari inte har ngn egen hemsida. So you just have to take it from me... :o)

Saga

Saga kom jag i kontakt med genom kusin Gustav. Som egentligen rätt mycket av den musik jag kommit att gilla.
Det som fascinerade mig mest i början av min bekantskap med bandet från Kanada var bruket av syntar. Något av det finns nog kvar i mig än idag. Då det i mitten av 80-talet skulle vara mycket låtar i typ med Van Halens Jump, dvs syntar som spelade ackord- figurer kring vilka hela låtarna byggdes upp, körde Saga med ackorden liggandes med något skönt pad-ljud. Jag minns hur jag också ville göra låtar som det... Speciellt skivan BEHAVIOUR från 1987 är ett typ exempel på just detta. Och annars också en helt suverän platta. (Vilket man ju kallade LP-skivorna på den tiden... :o)
Mera info hittar du på www.saga-world.com

Earth, Wind & Fire

Earth, Wind and Fire ja... Kräver de en presentation? Kanske de inte är det mest kända bändet idag, så för dig som inte känner till EWF - hoppa in på deras hemsida direkt!
Funk, funk och typ åter funk. Det är väl så man skall beskriva EWF. Åtminstone 70-talets EWF. 80-talet förde med sig huvudströmmar som soul och rap, vilket i mitt tycke inte gör något alls. Skivan TOUCH THE WORLD från 1987 var litet av ett nytänkande från deras sida. Men redan de första plattorna från början av 80-talet bar mycket disco-influenser, så TOUCH THE WORLD var väl bara ett naturlig steg vidare.
Earth, Wind and Fire har hållit på i 30 år. Imponerande! Gubbarna börjar bli gamla, men sprutar fortfarande av energi och kreativitet. Earth, Wind & Fire - ett måste i varje klart tänkande mänskas hylla! ... :o)
Kolla in www.earthwindandfire.com| UPP | TAKE 6 | KENNY LOGGINS | AL JARREAU | DAVE WECKL | TOTO | ERIC GADD | DAVID FOSTER |
| YELLOWJACKETS | GINO VANELLI | STING | LISA NILSSON | SAMI SAARI | SAGA | EARTH,WIND&FIRE |