| EXOUSIA | GUSTAV | FIRST LINE | OIKOUMENE | JOE DOE | TRE MÄN & 1 TJEJ | FISHERMAN'S FRIENDS | RFB | CROSSROAD | MAE | SPRINGBRUNNSQUARTETTEN | NUTID | LADDA NER LOVSÅNGER | MER ÄN MUSIK | VASA BAPTISTFÖRSAMLING | SIONFÖRSAMLINGEN I VASA | FSN-MHF | BERGEN |

Musik har alltid varit en viktig del av Rasses liv. Redan som sex-åring började han ta pianolektioner vilket han fortsatte med i den klassiska musikens tecken fram till fyllda 17 år. Åren 1994-1998 studerade han även jazz-piano med Ralf Nyqvist som lärare på Kuula-institutet i Vasa. Genom Ralf "Rafa" Nyqvist kom Rasse att fungera som pianist på musikalerna "Sound of Music" och "Oliver" som Wasa Teater satte upp 1994-1995 resp. 1996-1997.

Som tioåring bestämde han sig att musiken skall bli hans liv. Han berättar själv; "då jag hörde den låten var det något som sade klick i mig. Från den stunden visste jag att det är musik jag vill syssla med!" Låten han talar om är Totos Rosanna från skivan IV från år 1982. Toto var en stor inspirationskälla för honom i tonåren.

Att skapa musik har alltid varit något som drivit Rasse. Bandet Exousia från hans hemby Kuni, med bl.a. bröderna Filip och Tomas Koskinen, spelade en stor roll för hans musikintresse som ung pojke. Med stor iver följde han med bandet och kom senare att få använda trummisen Janko Svarvars studio för egna projekt. Exousias eget material drev Rasse till att också han börja skriva egen musik.

Fr.o.m. 1985 började Rasmus samarbeta med sin kusin Gustav Käld. Gustav, som spelade elgitarr, skaffade sig en fyrkanalare, Fostex X-15, en trummaskin och en synt och deras gemensamma musikskapande tog sina första stapplande steg. Genom deras vänskap och samarbete, som består ännu idag, lärde sig Rasse mycket om att skriva låtar och att banda. En snutt av deras senaste sam-projekt, Pass Hiid 2004, hittar du under DISCOGRAFI.

Men det som han utvecklats mest i genom åren är hans förmåga att skapa melodiös musik. Detta har bidragit till att han fr.o.m. mitten av nittio-talet fått många låtbeställnings-jobb till bl.a. olika musikalprojekt, skolor och YLE. Musiken har fr.o.m. 1996 bandats i Rasses projektstudio MY PLACE. Under DISCOGRAFI hittar du låtsnuttar på en del av beställningsjobben.


First Line i Petalax, apr 1990
1 februari 1990 började Rasse på musiklinjen på Fria Kristliga Folkhögskolan i Vasa där han studerade ett och ett halvt år innan han gjorde värnplikten i Dragsvik. Våren 1990 grundades bandet First Line . Bandet deltog i en nationell bandtävling samma vår och kom till semifinal med sex andra band. Samma vår gjorde de även en musikvideo med den ena tävlingslåten Det finns en väg. Bandets historia blev inte mycket längre än så.
Våren 1990 började Rasse också spela Hammond-orgel i Gospelkören Oikoumene, där han sjungit sedan kören startade 1987. Där spelade han till 1998 då han tog över kören som dirigent.
1993 gjorde kören sin första skiva; KEEP ON PRAISING HIM , där låten I Know He Lives av Rasse ingick. En andra CD, FOLLOW YOU, producerad av Rasse gjordes under hans första år som ledare och den släpptes i november 1999. På den skivan finns 6 låtar signerade Rasmus F Forsman. Rasse ledde kören fram till 2002 samt 2003-2004.

1990 var Rasmus med i JoeDoe som keyboardist. JoeDoe, dvs. Janko Svarvar och Örjan Ohls släppte en skiva på hösten och under vintern var det en liten turné i Österbotten. Övriga musiker på turnén var Ansi Växby på bas och Camilla Backman (Lindén) på back.vox. Rasmus spelade också lite på skivan.

JoeDoe på Humlefestivalen
Se flera bilder
Se flera bilder Under tiden på FKF spelade Rasmus också tillsammans med Kim Strömbäck (sång & ak.gitarr), Tobias Nordström (Helén) (bas) och Ulrika Helén (back vox) i bandet Tre män & 1 tjej. Bandet spelade mycket material av Strömbäck & Forsman samt en del covers. Bandet spelade fram till 1993 och hade spelningar på bl.a. Café Fredagsöppet i Vasa, After Eight i Jakobstad och Humlefestivalen m.fl.

Vintern som föregick Rasmus armétjänstgöring sattes projektbandet Fisherman´s Friends ihop. En av de drivande krafterna var trummisen Anders "Günes" Jorulf från Sverige.
Bandet kom att bestå av sångaren: Elisa von Bell (Keltto), bas: Jukka Koivaara, el-gitarr: Gustav Käld, keyboard, back vox & sång: Mikael Svarvar och Rasse på keyboard och sång samt arrangemang för samtliga låtar bandet spelade på sina två spelningar. De två spelningarna som hölls på Café Fredagsöppet i Vasa och Café Missian i Kvevlax bandades också.Daniel Victorzon höll i trådarna för bandningen som direkt mixades ner på DAT. Igen mestadels av låtmaterialet skrivet av Rasmus F Forsman.
Se flera bilder

Hösten 1993 efter året i armén började Rasmus på en kombinerad ungdomsledar- och pastorsutbildning på samma skola, FKF. Under det första året bildades bandet rfb som kom att finnas i olika versioner, rfb II och rfb III, fram till 1998. Bandets grunduppsättning bestod av Rasse på akustisk gitarr och sång, Tomas Koskinen på bas, Aku Ahlholm på elgitarr, trummisen Marcus Björkholm, basisten Tobias Nordström (Helén) på percussion och som körare Josefina Östman och Ulrica Helén. Andra som mer eller mindre tillfälligt kom att spela i bandet var Stefan Jansson, Stefan "Kilju" Lindblom och Jan Holm.
Bandet spelade i huvudsak låtar skrivna av Rasmus. T.ex. I'm With You som du kan lyssna till på DISCOGRAFI-sidan.

I Crossroad , det mer eller mindre legendariska kristna Österbottniska rockbandet med Calle Weiner i spetsen, kom Rasse också under en par års tid att ge uttryck för sina dolda heavy-anlag. Från 1995 fram till 1997 trakterade han Hammond och synth tillsammans med Calle på gitarr och sång, Krister Lillas på bas och sång och Leevi Galls på trummor. Denna epok av bandets historia avslutades med att bandet fungerade som lovsångsband på Metodisternas i Finland sommarkonferens i Vasa 1997.

Efter pastors och ungdomsledarstudierna på FKF jobbade Rasmus i Baptistförsamlingen i Vasa som ungdomsledare i tre år (1996-1999) och efter det fyra år som musikpastor i Sionförsamlingen i Vasa (1999-2003). Under dessa år var han inte lika fullt sysselsatt med band och projekt som tidigare.
Men spelade gjorde han.

Ett band som han spelade i var M.A.E. Tre systrar Fredriksson från Nedervetil. Mona, Anna och Eva. M.A.E. hade gjort en CD 1998 och efter det sammansattes ett band där bl.a. Rasse ingick. Bandet blev finska mästare i Gospel SM våren 2000 och priset var att medverka live med två låtar i tv-programmet JYRKI. Samma sommar gjordes också en inspelning av samma låtar Running Out of Time och When I Reach Out vid Aika OY. En inspelning av låten I Would Just Like to Thank You för samlings-CD:n Soft Works gjordes 2001.
Bandets sista spelning hölls på vappen 2002 i Karleby.

Ett annat band som egentligen hade sin upprinning redan 1995 är showbandet Springbrunnsquartetten. Ensemblen som bara gör bejublade framträdanden bestod i starten av Roland (keyboard), Roland (keyboard), Roland (bas), Roland (trummor) och Roland (elgitarr).
Under åren har besättningen varierat något, men grundstommen är den samma.
De absoluta höjdpunkterna i orkesterns oantastliga framgångståg är konserterna på Humlefestivalen. De som varit med vittnar om det!
Sommaren 2004 deltog Springbrunnsquartetten i den nationella band-tävlingen Stjärnbandet. Dock utan större framgång pga sviktande publikstöd. Bandet var helt enkelt i en klass för sig jämfört med de artister och band som kom till finalen i Pargas.

Rasse fungerar också som piano- och gitarrlärare samt freelancemusiker och ackompanjatör på många håll. Fria Kristliga Folkhögskolan har till sina konserter med artister som Per-Erik Hallin, Frank Ådahl, Calvin Bridges, Jessy Dixon m.fl anlitat Rasmus.
Andra som kan nämnas är; Monica och Kimmo Penttala, Bengt Johansson, CC de Plique, Ulf Christiansson, Susanne med Clas Holms orkester men listan kunde göras mycket längre.

Något som under åren växt fram i Rasmus liv är lovsång. Att inte bara skapa musik för skapandets skull, utan göra det med en större mening, i ett större perspektiv.
Rasse har alltid velat sprida evangelium med sin egen musik. Att göra musik utan det som mål känns för honom meningslöst.
Under åren som musikpastor i Sionförsamlingen i Vasa började han mer och mer skriva mera lovsånger på svenska. En del finns att lyssna till på lovsångsskivan TÄND DIN ELD som församlingen bandade påsken 2002. Några andra engelska lovsånger hittar man på Oikoumenes FOLLOW YOU.
Så småningom kommer vi att sätta ut Rasses lovsånger som mp3 samt ackordanalyser med text fritt för dig att ladda ner och använda som du vill.

Mer än musik

Men det är inte bara musik som är viktigt i Rasses liv. Att finnas till bland mänskor är ngt som han prioritera högt och som han ser som väldigt betydelsefullt och givande.
"Jag älskar mänskor! Inte bara ungdomar eller barn, utan mänskor i alla åldrar. Livet har varit så gott mot mig. Jag är enormt tacksam till Gud för det liv jag fått och det liv jag fått leva hittills. Jag vill ge detta vidare. Många mänskor idag saknar kärlek, någon som bryr sig. All kärlek jag mött och fått genom livet från mänskor, men först och främst från Gud, vill jag ge vidare. Jag vet att varje mänska är skapad unik, med en mening och med gåvor och talanger. Jag vill vara med och älska fram detta hos de jag möter. Min högsta önskan är att de mänskor jag har att göras med skall hitta sig själva, bli nöjda med den de är och ge vidare av livet de funnit!"

1996-1999 jobbade Rasmus som ungdomsledare i Baptistförsamlingen i Vasa. En uppgift han trivdes mycket bra med. Hösten 1999 fick han anställning som musikpastor i Sionförsamlingen i Vasa i Vasa där han jobbade i 4 år fram till augusti 2003. Arbete där innehöll främst att vara med och träna i scenframträdande för de elever som gick på Team tränings skolan som församlingen upprätthöll tillsammans med SÖFF 99-03, men han var också ansvarig för bl.a. pensionärsträffarna om vilket han säger så här:
"Att få umgås med äldre på det sättet som jag fick göra under dessa år är något som jag aldrig skulle vilja byta ut mot något som helst i världen! Om det är någonstans man möter på kärlek så är det där! Jag fick så många goda vänner bland de äldre och att få ta del av deras livsvisdom är enormt betydelsefullt för mig."

Vintern 2003-2004 jobbade han som Droginformatör åt FSN-MHF, dvs Finlands Svenska Nykterhetsförbund. Jobbet, ett vikariat, trivdes han mycket bra med. Han reste mest runt i skolor och föreläste om skadeverkningarna från rusmedel. Ett viktigt uppgift idag!

Fr.o.m. 19 augusti 2004 t.o.m. 17 juni 2005 studerade Rasse ett år på Levende Ords bibelskola i Bergen, Norge. Ett år som "faktiskt förvandlade mitt liv!", som han säger själv. "Jag har ju hört folk som gått bibelskolor tala om hur de blivit förvandlade, men trodde inte att det skulle kunna ske med mig själv."
Under sommaren och hösten 2005 arbetade Rasmus med Pricken Levälahti och bandade hans barnskiva "Lyckans mig!". Samma vecka som han lade sista handen på CD:n fick han erbjudande om att jobba som handledare på Tolvis i Malax. Tolvis är ett behandlingshem för unga knarkare. Rasse antog utmaningen och jobbade där t.o.m september 2006.

Från november samma år till maj 2007 arbetade Rasse på Svenska Yrkesinsitutets internat i Gamla Vasa som internatshandledare. Ett jobb han trivdes mycket bra med. Arbetet gick ut på att ordna fritidssysselsättning för de elever som bodde på internaten. Många av de elever som bodde där då har Rasse kontakt med ännu idag.

Sommaren 2007 ordnade Team Action för första året satsningen Summer Challenge. Rasse var med som ledare och stod ansvarig för musiken och tekniken. Summer Challenge bestod av ca 15 ungdomar som under 7 veckor predikade evangelium genom dans, drama och musik både i (svensk-)Finland och i Barcelona.

Vintern 07-08 arbetade Rasse som "kryssningsfotograf" på Viking Lines M/S Gabriella mellan Helsingfors och Stockholm. Ett arbeta han i sig trivdes bra med men frånvaron från Vasa blev för svår så i juni 08 arbetade han sitt sista pass ombord på färjan.

Sommaren 2008 ordnades igen Summer Challenge och Rasse var även detta år med med samma ansvar som förra året. Detta år var alla fem "praktik-veckor" utomlands. Sverige - Eskilstuna, Belgien - Chrarle-Roi-regionen, Norra Spanien - Gijon, Östra Spanien - Barcelona, Polen - Kisielice. En knapp vecka på varje ställe. En givande sommar tycker Rasse.

Fr.o.m. hösten 2008 arbetar Rasse stationerad i Vasa mest med pianoundervisning. Han gör också diverse freelance-keikkor som musiker eller ljudtekniker.

| UPP | EXOUSIA | GUSTAV | FIRST LINE | OIKOUMENE | JOE DOE | TRE MÄN & 1 TJEJ | FISHERMAN'S FRIENDS | RFB | CROSSROAD | MAE | SPRINGBRUNNSQUARTETTEN | NUTID | LADDA NER LOVSÅNGER | MER ÄN MUSIK | VASA BAPTISTFÖRSAMLING | SIONFÖRSAMLINGEN I VASA | FSN-MHF | BERGEN |